Co si dát k snídani v redukční dietě?

Snídaně tvoří základ dne. Ne všichni jsou zvyklí snídat, ale správně sestavená snídaně vás nakopne a dodá vám energii na první polovinu dne. Možná si myslíte, že pokud jste v redukční dietě, měli byste snídani vynechat. To je ovšem chyba. Po snídani většina z nás odchází do práce nebo do školy. Potřebujete energii, aby váš mozek fungoval správně a vy mohli podávat výkony. Takže se nebojte pořádně nasnídat, i když jste v dietě.

Jak si ale poskládat správnou snídani? V ideálním případě by měla snídaně obsahovat zastoupení všech tří makroživin, tedy bílkovin, tuků i sacharidů. Hodně lidí sází na sladké snídaně. To je naprosto v pořádku, ale vždy k sacharidům přidejte porci bílkovin, aby vás snídaně udržela dlouho syté.

snídaně

Jaké potraviny jsou tedy vhodné ke snídani?

Vejce

Univerzální potravina, která má zastoupení bílkovin i tuků. Je skvělá v tom, že pomocí ní uděláte jak slané, tak sladké snídaně. Ze sladkých si můžete udělat třeba francouzské tousty nebo lívanečky. Slané snídaně mohou představovat volské oko, vejce natvrdo nebo míchaná vajíčka. K tomu si dejte zeleninu, kus pečiva a je to.

ovesná kaše

Jogurt

Jogurt představuje porci bílkovin, kterou potřebujete. Ideální jsou bílé, neslazené jogurty. Ty si můžete už pak doladit podle sebe. Přidejte do nich trochu musli, cornflaků a nějaké ovoce. Pokud nemáte čerstvé, zakupte mražené směsi, které si můžete po troškách odsypávat. Tuky mohou být zastoupeny třeba lžičkou arašídového másla.

Ovesné vločky

Ovesná kaše je výborným startem do nového dne. Zalejte vločky vodou nebo mlékem a vařte v hrnci, dokud nedostanete požadovanou konzistenci kaše. Pokud chcete více bílkovin, přidejte do ní během vaření vejce nebo odměrky proteinu. Osladit ji můžete rozmačkaným banánem nebo čekankovým sirupem. Jak ale zjistíte, zda jste už zhubli dost a máte ideální váhu, což by pro vás mohlo znamenat, že si můžete dopřát více jídla a být v udržovacím režimu? Nejjednodušší je udělat si BMI výpočet.